Παρατηρείται πως, παρόλο που ο τομέας της Ιατρικής και της Υγειονομικής Περίθαλψης είναι προοδευτικός με πάρα πολλούς τρόπους, η στρατηγική του Ιατρικού Marketing υστερεί και βρίσκεται αρκετά βήματα πίσω, σε σχέση με τις άλλες πελατοκεντρικές βιομηχανίες. Γιατί, όμως, συμβαίνει αυτό; Με τους αυστηρά ελεγχόμενους κανονισμούς του HIPPA (Health Insurance Portability and Accountability Act) και σε συνδυασμό με τους τρόπους χρήσης των δεδομένων των ασθενών και των περιορισμένων προσπαθειών μάρκετινγκ της FDA (Food and Drug Administration) είναι πολύ δύσκολο για τον ιατρικό κλάδο να συμβαδίσει με τις καινοτομίες του Marketing. Επιπλέον, το Ιατρικό Marketing δεν αποτελεί προτεραιότητα στον ιατρικό κλάδο, όσο τα αποτελέσματα της περίθαλψης ασθενών.

Σύμφωνα με μελέτες, διαπιστώθηκε πως το 52% των ασθενών αναζητούν online πληροφορίες σχετικά με ιατρικά θέματα, τις επιλογές θεραπείας αυτών αλλά και τον θεραπευτή ιατρό που θα επιλέξουν για να εμπιστευτούν το ιατρικό πρόβλημα τους. Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση της χρήσης των social media από τους ασθενείς, από 18% σε 21% μεταξύ 2013 και 2015.

Είναι, πλέον, αδιαμφισβήτητο ότι οι καταναλωτές και οι ασθενείς επωφελούνται από το διαδίκτυο, τόσο κατά την αρχική τους έρευνα όσο και κατά τη διάρκεια της περίθαλψης τους. Συνεπώς, είναι πολύ σημαντικό οι ιατροί και τα ιατρικά κέντρα να επωφεληθούν από το Ιατρικό Marketing και τα εργαλεία του, και να το εντάξουν στην στρατηγική Marketing, με σκοπό την αύξηση του πελατολογίου τους και την διατήρηση του ήδη υπάρχοντος.

Η εξέλιξη του Ιατρικού Marketing

Στο παρελθόν, το Ιατρικό Marketing είχε εστιάσει στα παραδοσιακά μέσα διαφήμισης, όπως είναι η εκτύπωση, η τηλεόραση, το ραδιόφωνο, ακόμη και το ταχυδρομείο. Οι μαρκετίστες ξεκινούσαν καμπάνιες για τις οποίες δεν είχα άμεσα μετρήσιμα αποτελέσματα και άρα δεν είχαν την ευχέρεια και την δυνατότητα να κάνουν αλλαγές σε πραγματικό χρόνο.

Ο σημερινός ασθενής είναι διαφορετικός σε σχέση με παλιά. Οι ασθενείς είναι πιο υγιείς, ζουν περισσότερα χρόνια και βασίζονται λιγότερο σε οργανισμούς υγειονομικής περίθαλψης.  Επιπλέον, οι σημερινοί ασθενείς έχουν τη δυνατότητα να κάνουν εκτεταμένη έρευνα στο διαδίκτυο και να επιλέγουν τον επαγγελματία που ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους. Είναι αρκετά έξυπνοι και ενημερωμένοι και απαιτούν διαφάνεια και αμφίδρομη επικοινωνία με τους ιατρούς. Για να προσελκύσει αυτούς τους ασθενείς, ο ιατρός θα πρέπει να υιοθετήσει εντάξει το Ιατρικό Marketing στην στρατηγική του.

Η επιτυχία μέσα από το Ιατρικό Marketing

Ας δούμε μερικές στρατηγικές του Ιατρικού Marketing που μπορούν να βελτιώσουν την συμμετοχή και τη διαδραστικότητα των ασθενών με την επιχείρηση αλλά και να σας οδηγήσουν στην επιτυχία.

Search Engine Optimization & βελτιστοποίηση ψηφιακής παρουσίας

Σύμφωνα με την Think With Google μελέτη της Google, οι μηχανές αναζήτησης οδηγούν σε τρείς φορές περισσότερους επισκέπτες στις ιστοσελίδες των ιατρών. Η ίδια μελέτη διαπίστωσε, επίσης, ότι το 44% των ασθενών που ερευνούν ιατρούς και ιατρικά κέντρα από κινητή συσκευή καταλήγουν να προγραμματίζουν ένα ραντεβού. Ως αποτέλεσμα της εκτεταμένης χρήσης των μηχανών αναζήτησης από τους καταναλωτές-ασθενείς, με σκοπό να βρουν τον κατάλληλο ιατρό ή ιατρικό κέντρο, οι ιατροί θα πρέπει να βελτιστοποιούν την ψηφιακή παρουσία τους.

Με τα εργαλεία του SEO (Search Engine Optimization) οι ιατροί μπορούν να βοηθήσουν τις μηχανές αναζήτησης να αναγνωρίσουν και να ταξινομήσουν το περιεχόμενο της ιστοσελίδας τους, προσθέτοντας λέξεις-κλειδιά, περιγραφές σελίδων, ελκυστικό και ποιοτικό περιεχόμενο ή δημιουργώντας στρατηγικούς τίτλους HTML. Με σωστό SEO οι μηχανές αναζήτησης επιλέγουν και τοποθετούν την ιστοσελίδα στις αρχικές σελίδες αναζήτησης, όταν ένας ασθενής ψάχνει ένα σχετικό θέμα υγείας.

Δημιουργία αποτελεσματικού Ηealth Customer Relationship Management (HCRM)

Ο στόχος του Marketing είναι να προάγει την επιχείρηση προβάλλοντας το σωστό περιεχόμενο την κατάλληλη στιγμή. Και τελικά, κερδίζοντας την προσοχή των χρηστών με το σωστό περιεχόμενο μπορεί να φέρει ανοδικά, θετικά και κερδοφόρα αποτελέσματα για την επιχείρηση. To HCRM μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να συγκεντρωθούν δεδομένα ασθενών από νόμιμες πηγές και να επιτευχθούν επιτυχημένες καμπάνιες. Επιπλέον, με το HCRM οι ιατροί μπορούν να αναπτύξουν πολυκαναλικές τακτικές επικοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων των e-mails, των social media και των SMS, και στη συνέχεια να παρακολουθήσουν την απόδοση αυτών των καμπανιών μέσω ενός ενιαίου ταμπλό.

Ας δούμε το ακόλουθο παράδειγμα:

Ας υποθέσουμε ότι ο ιατρός έχει έναν νέο στόχο: έναν πρώην ασθενή στις αρχές των 50 του χρόνων. Ο ιατρός κρατώντας αρχείο και ανανεωμένες τις λίστες των πελατών του, βοηθάει την ομάδα να αξιοποιήσει τις πληροφορίες και το ιστορικό του πελάτη και να τον προσελκύσει εκ νέου στο ιατρείο.

Μέσω του HCRM, ο ιατρός ξέρει ότι ο πρώην αυτός ασθενής είναι πιθανός υποψήφιος για χειρουργική επέμβαση ισχίου. Μέσω του HCRM έχουν αποθηκευτεί οι επικοινωνιακές του προτιμήσεις (Email, σε αυτή την περίπτωση) και ότι έχουν περάσει κάποιοι μήνες από το τελευταίο του ραντεβού. Με βάση όλες αυτές τις πληροφορίες και μέσω του Ιατρικού Marketing ο ιατρός μπορεί να αποστείλει ένα «εκπαιδευτικό” email που υπογραμμίζει τα οφέλη της χειρουργικής επέμβασης ισχίου και τον χρόνο ανάκαμψης. Ο ασθενής, αφού λάβει αυτό το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αποφασίζει να κλείσει ραντεβού για να επισκεφθεί το ιατρείο, να μάθει περισσότερα και να αποφασίσει μαζί με τον ιατρό αν ήρθε η ώρα να πραγματοποιήσει την επέμβαση.

Σε αυτό το παράδειγμα, ο ιατρός εκμεταλλεύεται το HCRM για τη δημιουργία στοχευμένης προσέγγισης που φτάνει στον ασθενή, μέσω των σωστών καναλιών. Μέσω του Ιατρικού Marketing και του email Marketing ο ιατρός ήρθε σε επαφή με τον ασθενή την κατάλληλη στιγμή, μέσω του σωστού καναλιού.

Συμμετοχή στα Social Media

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να προσελκύσουν πελάτες, να υποστηρίξουν τους ιατρούς και να υπάρχει γενικότερη βελτίωση στην υγειονομική περίθαλψη των ασθενών. Η χρήση των social media στο Ιατρικό Marketing περιλαμβάνει τη συμμετοχή σε δημόσιες συζητήσεις, τη δικτύωση και την προώθηση πληροφοριών με βασικό άξονα την υγεία του πληθυσμού.

Μια σταθερή παρουσία στα social media βοηθά, επίσης, και στην προσέλκυση νέων ασθενών. Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι το 57% των αποφάσεων των ασθενών για να επισκεφθούν και να εμπιστευτούν ένα ιατρείο, επηρεάζεται έντονα από τα social media του ιατρού. Αυτό αποδεικνύει έντονα ότι οι ασθενείς εμπιστεύονται τους ιατρούς και τα ιατρικά κέντρα που έχουν ψηφιακή ταυτότητα.

Οι ιατροί μπορούν, επίσης, να χρησιμοποιούν τα social media για να μοιραστούν τη γνώση τους, να έρθουν κοντά στους ασθενείς και να βοηθήσουν την κοινότητας της υγειονομικής περίθαλψης.

Παρακολούθηση μετρήσιμων αποτελεσμάτων των Digital Καμπανιών

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα του Digital Marketing είναι η δυνατότητα παρακολούθησης και απόδοσης αποτελεσμάτων σε όλες τις διαφημιστικές καμπάνιες. Για τους ιατρούς, είναι κρίσιμο να κατανοήσουν τι λειτουργεί, τι χρήζει βελτιστοποίησης και πώς μπορούν να αξιοποιήσουν αποτελεσματικά το budget τους, για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Πρότερα, πριν το Digital Marketing οι ιατροί θα εκτελούσαν εκστρατείες Marketing ελπίζοντας για τα επιθυμητά αποτελέσματα. Πλέον, μπορούν να δημιουργήσουν καμπάνιες χρησιμοποιώντας προηγούμενα δεδομένα και να βελτιστοποιήσουν τις διαφημιστικές τους εκστρατείες σε πραγματικό χρόνο, εάν δεν παράγουν τα ιδανικά αποτελέσματα για αυτούς.

Εκτός από τη συγκέντρωση και την ανάλυση των δεδομένων ασθενών, πλέον υπάρχει και η συγκέντρωση και ανάλυση όλων των διαφημιστικών καμπανιών. Με αυτόν τον τρόπο, οι ιατροί μπορούν να αποδώσουν την οικονομική τους επιτυχία και άνοδο σε συγκεκριμένες εκστρατείες.

Το Ιατρικό Marketing έχει βοηθήσει την ιατρική βιομηχανία να εξελιχθεί. Χρησιμοποιώντας τις μηχανές αναζήτησης ως εργαλείο, δημιουργώντας στοχευμένη προβολή με ποιοτικό περιεχόμενο, εμπλέκοντας τους ασθενείς στα κοινωνικά μέσα και εκμεταλλευόμενοι τα μετρήσιμα αποτελέσματα και reports, βελτιώνεται η διαδραστικότητα και η αφοσίωση των ασθενών, καθώς και η δυνατότητα του ιατρείου να αποδείξει την αξία του.

Αν και το Digital Marketing έχει μπει τελευταία δυναμικά στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, το Ιατρικό Marketing έχει ήδη αλλάξει θεμελιωδώς τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι ιατροί. Καθώς το Digital Marketing συνεχίζει να αναπτύσσεται και να εξελίσσεται, το Ιατρικό Marketing θα αποτελέσει ένα από τα βασικότερα εργαλεία ενός ιατρού.

Leave a comment